Waar zit mijn startknop?

Het leven kan als je fit en gezond bent soms al overweldigend zijn laat staan als je te maken hebt met gezondheidsklachten en je automatische piloot zomaar op vakantie is gegaan. Bij alles moet je nadenken, plannen, hulp vragen of doorzetten. Vermoeidheid, stress en emoties komen vaker bij je langs dan je gewend was. Als je je in een situatie bevindt als deze dan is de kans groot dat je je startknop opnieuw moet ontwerpen. Even doorzetten wat wellicht je oude "truc" was werkt niet meer. Sjaak Bloem bijzonder hoogleraar Health Care consumers & experienced health aan de Nyenrode Business Universiteit en zijn collega Joost Stalpers hebben zich verdiept in gezondheidsbeleving en wat heb je wanneer nodig. 
Het is manier van denken die jou wellicht ook kan helpen. Zij gaan namelijk uit van vier kwadranten waar je je in kan bevinden. Ze brengen de mate van controle en van acceptatie met elkaar in verband. Het zal je niet verbazen maar als je een hoge mate van acceptatie hebt en controle dan voel je je goed. Je hebt dan het meeste baat bij het trots zijn op jezelf en door andere en informatie die gericht is op jou specifieke situatie. 

Het is een mooie stap als je je huidige gezondheidssitautie hebt geaccepteerd, maar als je nog geen controle ervaart dan zal je waarschijnlijk behoefte hebben aan praktische hulp zeggen Bloem en Stalpers. Tools als een elektrische agenda, takenlijstje of een medicijndoosje voor de week kunnen je wellicht helpen. 

Als je echter controle ervaart over je gezondheid maar je het nog niet hebt geaccepteerd dan is de kans groot dat je behoefte hebt aan rust en contact met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Emotionele steun is dan het belangrijkste.

Het laatste kwadrant is het vak waarin je je gezondheidssituatie nog niet hebt geaccepteerd en je ervaart nog geen controle. Als je je in deze situatie bevindt dan kan persoonlijke coaching je helpen. Je zal behoefte hebben aan perspectief en iemand die met je meekijkt naar de nabije toekomst. 

Waar bevind jij je? Heb je helder waar je behoefte aan hebt of wat jou het beste kan helpen op dit moment? Wellicht kan het model van Bloem en Stalpert je op weg helpen. Veel succes. 
Created with