HET INTERVENTIEPROGRAMMA GRIP OP JE GEZONDHEID VOOR LEIDINGGEVENDEN 

Vergroot de eigen regie van medewerkers met zelfmanagement

Kom naar de 3 online workshops (allen te volgen) 
8 juni van 9.30 - 12.00 uur
22 juni van 9.30 - 12.00 uur
5 juli van 13.00 - 15.00 uur

Wil je als leidinggevende strategieën en hulpmiddelen om de eigen regie van medewerkers te vergroten? Neem deel aan het programma Grip op je gezondheid voor leidinggevenden! 
de uitdaging

Het is een uitdaging

Hoe vaak ben je als leidinggevende in gesprek met medewerkers over hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen? En lukt het jou als leidinggevende om hen praktische tools te geven? We weten meestal wel wat we moeten doen, maar het is niet altijd even makkelijk om het ook daadwerkelijk te doen.

Als leidinggevende in het Erasmus MC weet je dat werken in de zorg zwaar kan zijn. Het kan zowel fysiek als mentaal veel van medewerkers vragen. Het verzuimpercentage is hoog en het behouden van medewerkers wordt steeds moeilijker. Als leidinggevende wil je dat medewerkers gezond en vitaal zijn en met plezier hun werk kunnen doen. Je kunt hen helpen om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Ook kun je zelf het goede voorbeeld geven door aandacht te besteden aan jouw eigen welzijn en gezondheid.

Wanneer je deelneemt aan het programma, ontvang je hulpmiddelen en kennis om de eigen regie van medewerkers te vergroten, verzuim te verlagen en te zorgen voor een betere werk-privé balans. Je gaat tijdens het programma direct aan de slag op jouw afdeling en in je team(s) met concrete actieplannen. Je sluit het programma af met een 3 en 6-maanden plan. 
Write your awesome label here.

Anders kijken naar verzuim....

Als leidinggevenden heb je een belangrijke rol in het begeleiden van medewerkers met een kwetsbare gezondheid of bij ziekte. Dit kan een uitdaging zijn, maar met de juiste tools en technieken kan je medewerkers beter begeleiden en ondersteunen bij herstel.
Het programma Grip op je gezondheid is een uniek programma voor leidinggevenden dat zich richt op het inzetten van zelfmanagementinstrumenten. Het programma biedt praktische handvatten en strategieën om medewerkers te helpen bij het nemen van de regie over hun eigen gezondheid.

In het programma....

 • leer je hoe je medewerkers beter kunt ondersteunen bij ziekte of een kwetsbare gezondheid
 • verbeter je de samenwerking en communicatie met je medewerkers
 • leer je hoe je als leidinggevende zelfmanagement kunt toepassen in de praktijk.
 • vergroot je je kennis en vaardigheden op het gebied van zelfmanagement.
 • krijg je praktische handvatten en strategieën om zelfmanagement bij medewerkers te stimuleren
 • krijg je tips voor het voeren van effectieve gesprekken over gezondheid en vitaliteit met medewerkers
 • leer je hoe je een plan kunt maken om zelfmanagement toe te passen op je afdeling en binnen je team(s).
 • loopt het activeren van medewerkers en het stimuleren van gedragsverandering er als een rode draad doorheen.

Het interventieprogramma Grip op je gezondheid helpt ons als 4 jaar om preventief in te zetten op verzuim

Het Erasmus MC hecht veel waarde aan het voorkomen van verzuim door middel van preventieve interventies. Samen met leidinggevenden en medewerkers willen we verzuim voorkomen. Daarom bieden we al 4 jaar het programma "Grip op je gezondheid" aan, dat medewerkers helpt om inzicht te krijgen in hun beweegredenen en valkuilen op het gebied van gezondheid. Zo kunnen zij persoonlijke gezondheidskeuzes maken en worden zij gestimuleerd om in actie te komen.

Het programma heeft al bewezen succesvol te zijn. Na deelname ervaren medewerkers meer vertrouwen in eigen kunnen en kunnen zij de dagelijkse uitdagingen beter aan. Dit heeft geleid tot een betere werk en privé-balans, hogere productiviteit en minder verzuim. 

Het programma "Grip op je gezondheid" is nu ook beschikbaar voor leidinggevenden. Op deze manier kunnen ook jullie leidinggevende medewerkers blijven begeleiden in het ontwikkelen van zelfmanagementvaardigheden en leren zij hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen. Zo dragen we samen bij aan een gezonde en productieve werkomgeving. Wacht niet langer en maak gebruik van dit waardevolle programma!
- Tineke Verhaegen, Verzuimcoach, Erasmus MC
Wat beidt het programma?

Stel een gereedschapskist samen voor jezelf en je teams

Je kan als leidinggevenden de voorwaarden creëren voor een vitale en gezonde werkomgeving. Echter de effectiviteit daarvan hangt samen met in welke mate een medewerker de regie neemt over zijn of haar inzetbaarheid en gezondheid.

Actief met je gezondheid bezig zijn lijkt zo eenvoudig. Er is immers veel kennis beschikbaar over voeding, bewegen, ontspannen, werkstress en balans. Alleen de werkelijkheid is weerbarstig. Je hebt ook de bewustwording, tools en interactie met anderen nodig om te leren hoe het anders kan. In het programma worden 13 zelfmanagement instrumenten aangeboden. Als leidinggevenden krijg je nu de kans om die je eigen te maken. Je kan hiermee een gedragsverandering stimuleren bij medewerkers voor de langere termijn. Je maakt in het programma zelf de keuze welk instrument je wilt toevoegen aan de gereedschapskist voor jezelf en je teams.
Je kan als leidinggevende het volgende verwachten:
 • Een groepstraining met 12 tot 15 collega leidinggevenden waarmee je intensief mee oefent en contact hebt via het discussieforum in de leeromgeving en in de workshops.
 • Een zesweeks wetenschappelijk programma waarin je zelf met e-learnings en een werkboek je verdiept in de kennis
 • Om de week een (online) workshops om vaardigheden te ontwikkelen. 
 • Een continue doorvertaling naar jouw afdeling, team of medewerkers zodat je na het programma direct aan de slag kan. 
 • Twee ervaren gecertificeerde trainers die je faciliteren om actief aan de slag te gaan en met je meedenken.

Kenmerken van de programma's

 • Een programma gebaseerd op de principes van social learning
 • Sterk interactief karakter
 • Stimuleert gedragsverandering voor de langere termijn
 • Activeert en stimuleert jouw zelf en medewerkers om aan de slag te gaan met eigen regie, zelfmanagement, gezondheid en vitaliteit. 

Wat heb je na het programma in handen

 • Je weet hoe je effectief communiceert met je medewerkers over hun doelen en uitdagingen op het gebied van gezondheid en vitaliteit
 • Je kan medewerkers helpen bij het stellen van realistische doelen en het maken van een actieplan voor hun gezondheid
 • Je kan medewerkers helpen om gezonde gewoonten te integreren in hun dagelijks leven
 • Je weet hoe je empowerment en autonomie bevordert bij je medewerkers om hen te helpen hun eigen gezondheid en welzijn te onderhouden.
 • Door het toepassen van deze zelfmanagementvaardigheden, kan je als leidinggevende een omgeving creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd en gestimuleerd voelen om hun gezondheid en welzijn te bevorderen. Dit resulteert niet alleen in een sterkere en meer effectieve organisatie, maar ook in meer voldoening en succes voor zowel de medewerkers als voor jou als leidinggevende.

Flexible uren

De online leerplatform, waar je de e-learnings kan vinden, geven je de flexibiliteit om de informatie in je eigen tempo te doorlopen en je voor te bereiden op de workshops.

E-learnings en tools

De online e-learnings en hulpmiddelen zijn gebruiksvriendelijk en bestaan uit korte modules die gemakkelijk te volgen zijn. In deze modules combineren we tekst, afbeeldingen en video's om de informatie op een aantrekkelijke manier te brengen.
Inhoud van het programma

We willen je niet gewoon helpen, maar we willen je begeleiden om mensen te helpen en met een plan naar huis te gaan. 

Er is geen snelkoppeling naar kennis. Om je als leidinggevende te ontwikkelen moet je voortdurend je vaardigheden en expertise uitbouwen.. Dit programma is een startpunt voor een toekomst van ontwikkelen en stimuleren op het onderwerp zelfmanagement, en we kunnen niet wachten om te zien wat je bereikt.

Het zesweekse programma

Zelfmanagement voor leiders

In het programma leer je hoe je als leidinggevende zelfmanagementvaardigheden kunt inzetten om de gezondheid van je medewerkers te bevorderen en hen te ondersteunen bij hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Even sparren

Heb je vragen?
Maak direct een afspraak

Created with