Sterker in je werk voor leidinggevenden

Vergroot de eigen regie van medewerkers met zelfmanagement

Wil je als leidinggevende strategieën en hulpmiddelen om de eigen regie van medewerkers te vergroten? Neem deel aan het programma Sterker in je werk voor leidinggevenden.

Start 6 oktober 2023 

Anders kijken naar verzuim....

Als leidinggevende begrijp je als geen ander de impact van verzuim op je team en de organisatie. Gelukkig is er een effectieve manier om verzuim te verminderen: zelfmanagement. Hierbij worden medewerkers actief betrokken bij hun eigen gezondheid en welzijn. Dit heeft positieve invloed op hun welzijn, motivatie en prestaties.

Doe mee aan het programma Sterker in je werk voor leidinggevenden en leer hoe je je team en medewerkers effectief kan begeleiden en ondersteunen bij zelfmanagement. Creëer een cultuur waarin medewerkers verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid en inzetbaarheid. 

 • Verminder het verzuim:
  Medewerkers die zelfmanagementvaardigheden bezitten, zijn beter in staat om hun eigen gezondheid te bewaken en tijdig maatregelen te nemen om stress en overbelasting te verminderen. 
 • Verhoog de productiviteit
  Medewerkers die zich bewust zijn van hun eigen gezondheid en welzijn, zijn gemotiveerder en presteren beter op de werkvloer. Zelfmanagement leidt tot een hogere productiviteit en kwaliteit van het werk.
 • Verbeter de teamdynamiek
  Een cultuur van zelfmanagement moedigt medewerkers aan om openlijk te communiceren over hun gezondheid en welzijn. Dit bevordert een positieve teamdynamiek, waarin collega's elkaar ondersteunen en begrip tonen voor elkaars uitdagingen.
 • Voorkom verzuim
  Door proactief te werken aan gezondheidsbevordering en het creëren van een gezonde werkomgeving, kan je bijdragen aan het voorkomen van verzuim en het behoud van een gezond en gemotiveerd team en medewerkers. 
Ga de uitdaging aan

Geef je medewerkers een leerproces naar een
gezond en vitaal (werkend) leven

Handige tools

Als leidinggevenden voer je ongetwijfeld gesprekken met je teamleden over het bevorderen van zelfzorg. Echter, effectieve zelfzorg gaat verder dan alleen woorden. Reik teamleden concrete tools aan waarmee ze zelf actief aan hun welzijn kunnen werken. Leg de basis voor een gezonde en veerkrachtige werkomgeving waarin je teamleden kunnen gedijen.

Actieplannen als rode draad

Uiteindelijk gaat het om het activeren van medewerkers en teams om kleine stappen te zetten naar een blijvende gedragsverandering. We zetten daar het actieplan voor in. Een eenvoudige maar zeer krachtige tool waar medewerkers mooie successen mee bereiken. Leer hoe je het effectief kan inzetten. 

Vergroot de werk en privé balans

Ontwikkel vaardigheden om je team(s) te ondersteunen bij het bereiken van een gezonde balans tussen werk en privé. Leer hoe je effectieve technieken kunt toepassen om taken te beheren, stress te verminderen en welzijn te bevorderen. 

Plan voor de lange termijn

Je gaat met een 3 - en/of 6 maanden plan weer terug naar je team. Tijdens het programma werken we samen aan je lange termijn plan, zodat je ook na het programma zelfmanagement blijft inzetten om de vitaliteit en gezondheid van medewerkers en je team(s) te ontwikkelen. 

Het interventieprogramma Grip op je gezondheid helpt ons als 4 jaar om preventief in te zetten op verzuim

Het Erasmus MC hecht veel waarde aan het voorkomen van verzuim door middel van preventieve interventies. Samen met leidinggevenden en medewerkers willen we verzuim voorkomen. Daarom bieden we al 4 jaar het programma "Sterker in je werk" aan, dat medewerkers helpt om inzicht te krijgen in hun beweegredenen en valkuilen op het gebied van gezondheid. Zo kunnen zij persoonlijke gezondheidskeuzes maken en worden zij gestimuleerd om in actie te komen.

Het programma heeft al bewezen succesvol te zijn. Na deelname ervaren medewerkers meer vertrouwen in eigen kunnen en kunnen zij de dagelijkse uitdagingen beter aan. Dit heeft geleid tot een betere werk en privé-balans, hogere productiviteit en minder verzuim. 

Het programma "Sterker in je werk" is nu ook beschikbaar voor leidinggevenden. Op deze manier kunnen ook leidinggevenden medewerkers blijven begeleiden in het ontwikkelen van zelfmanagementvaardigheden en leren zij hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen. Zo dragen we samen bij aan een gezonde en productieve werkomgeving. Wacht niet langer en maak gebruik van dit waardevolle programma!
- Tineke Verhaegen, Verzuimcoach, Erasmus MC
Wat beidt het programma?

Stel een gereedschapskist samen voor jezelf en je teams

Je kan als leidinggevenden de voorwaarden creëren voor een vitale en gezonde werkomgeving. Echter de effectiviteit daarvan hangt samen met in welke mate een medewerker de regie neemt over zijn of haar inzetbaarheid en gezondheid.

Actief met je gezondheid bezig zijn lijkt zo eenvoudig. Er is immers veel kennis beschikbaar over voeding, bewegen, ontspannen, werkstress en balans. Alleen de werkelijkheid is weerbarstig. Je hebt ook de bewustwording, tools en interactie met anderen nodig om te leren hoe het anders kan. In het programma worden 13 zelfmanagement instrumenten aangeboden. Als leidinggevenden krijg je nu de kans om die je eigen te maken. Je kan hiermee een gedragsverandering stimuleren bij medewerkers voor de langere termijn en bij jezelf :-). Je maakt in het programma zelf de keuze welk instrument je wilt toevoegen aan de gereedschapskist voor jezelf en je teams.
Je kan als leidinggevende het volgende verwachten:
 • Een groepstraining met 12 tot 15 collega leidinggevenden waarmee je intensief mee oefent en contact hebt via het discussieforum in de leeromgeving en in de workshops.
 • Een zesweeks wetenschappelijk programma waarin je zelf met e-learnings en een werkboek je verdiept in de kennis
 • Om de twee weken een (online) workshops om vaardigheden te ontwikkelen. 
 • Een continue doorvertaling naar jouw afdeling, team of medewerkers zodat je na het programma direct aan de slag kan. 
 • Twee ervaren gecertificeerde trainers die je faciliteren om actief aan de slag te gaan en met je meedenken.

Kenmerken van de programma's

 • Een programma gebaseerd op de principes van social learning
 • Sterk interactief karakter
 • Stimuleert gedragsverandering voor de langere termijn
 • Activeert en stimuleert jouw zelf en medewerkers om aan de slag te gaan met eigen regie, zelfmanagement, gezondheid en vitaliteit. 
 • Praktisch en direct toepasbaar en sluit aan op de dagelijkse praktijk.  
Programma Sterker in je werk voor leidinggevenden

Wat heb je na het programma in handen?

Zelfmanagement gaat je helpen om als leidinggevende een omgeving te creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd en gestimuleerd voelen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Resultaat: een sterke en effectieve organisatie waar medewerkers graag willen werken. 
 • Je weet hoe je effectief communiceert met je medewerkers over hun doelen en uitdagingen op het gebied van gezondheid en vitaliteit
 • Je kan medewerkers helpen bij het stellen van realistische doelen en het maken van een actieplan voor hun vitaliteit & gezondheid
 • Je kan medewerkers helpen om gezonde gewoonten te integreren in hun dagelijks leven
 • Je weet hoe je empowerment en autonomie bevordert bij je medewerkers om hen te helpen hun eigen gezondheid en welzijn te onderhouden.
 • Je hebt praktische handvatten en strategieën om zelfmanagement bij medewerkers te stimuleren
 • Je weet hoe je een plan kunt maken om zelfmanagement toe te passen binnen je team(s).
 • Je weet hoe je gedragsverandering kunt stimuleren bij medewerkers.

Flexible uren

De online leerplatform, waar je de e-learnings kan vinden, geven je de flexibiliteit om de informatie in je eigen tempo te doorlopen en je voor te bereiden op de workshops.

E-learnings en tools

De online e-learnings en hulpmiddelen zijn gebruiksvriendelijk en bestaan uit korte modules die gemakkelijk te volgen zijn. In deze modules combineren we tekst, afbeeldingen en video's om de informatie op een aantrekkelijke manier te brengen.
Inhoud van het programma

We willen je niet gewoon helpen, maar we willen je begeleiden om mensen te helpen en met een plan naar huis te gaan. 

Er is geen snelkoppeling naar kennis. Om je als leidinggevende te ontwikkelen moet je voortdurend je vaardigheden en expertise uitbouwen.. Dit programma is een startpunt voor een toekomst van ontwikkelen en stimuleren op het onderwerp zelfmanagement, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. We kunnen niet wachten om te zien wat je bereikt.
Schrijf je in

Zelfmanagement voor leidinggevenden

Start 6 oktober 2023

In het programma leer je hoe je als leidinggevende zelfmanagementvaardigheden kunt inzetten om de gezondheid van je medewerkers te bevorderen en hen te ondersteunen bij hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Write your awesome label here.
Workshop data
20 oktober     | 9.00 tot 11.30
10 november | 9.00 tot 11.00
1 december   | 9.00 tot 11.30

De workshops zijn online (Zoom)

Het zesweekse programma

Trainers

Onze trainers

Saskia Danen

Trainer
Als verpleegkundige en gezondheidswetenschapper ken ik de gezondheidszorg al 25 jaar van binnenuit. In mijn trainingen gebruik ik veelvuldig gebruik van mijn ervaring. Met mijn enthousiasme en optimistische kijk op het leven wil ik anderen inspireren om op een gezonde en vitale manier te leven. 

Brigit Heemskerk

Trainer
Als gedragswetenschapper werd ik in 2018 gegrepen door de programma's. Als manager heb ik ervaren dat het werken in de zorg veel vraagt van de mentale en lichamelijke draagkracht van zorgprofessionals en teams. Als trainer wil ik medewerkers helpen om de teugels weer in handen te krijgen. Weer grip krijgen op je gezondheid en vitaliteit. 

Zelfmanagement voor leiders

In het programma leer je hoe je als leidinggevende zelfmanagementvaardigheden kunt inzetten om de gezondheid van je medewerkers te bevorderen en hen te ondersteunen bij hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Even sparren

Heb je vragen?
Maak direct een afspraak

Created with